събота, 17 януари 2009 г.

Албума на Хитлер

The Third Reich - първия и единствен досега албум на Адолф Хитлер, е най-комерсиалния немски проект, правен някога. Албумът постига успех и в продажбите на Стария Контитент, и в Сащ и Далечния изток. Критиката го посреща топло, особено редица класации в източна Европа. Неговият автор - певеца Адолф Хитлер се превръща в музикална легенда, точно преди смъртта си през 1945г. в Берлин.

Обложка

Предистория
Победителят първото издание на германския Music Idol, финансиран от нацистите в страната, издава първия си албум, вдъхновен от тягостния живот в Германия. Хитлер, сам написва голяма част от песните си, в един от най-тъмните периоди от живота си - времето прекарано в затвора. Самият той споделя, че тези песни са неговото прераждане и пътя му към успеха. В началото Адолф работи сам в студиото си по траковете, но към проекта са привлечени редица немски продуценти - Гьобелс, Гьоринг, Борман и други. Стила, който е бил търсен е нетрадиционен и изцяло нов за Европа. Авторите са работели по проекта в продължения на години, като демо-версии на някои песни са пускани на Олимпиадата в Берлин през 1936г. както и на Мюнхенската конференция, с доволно голям успех. Това подтиква лейбъла на Хитлер - Арийска Нация, да завърши работата по издаване и разпространяване на албума.

Траклист
1. World War One (intro)
2. Once Upon A Time In Bavaria
3. Road To Berlin --- feat. The Nazi Gospel Choir
4. How To Create A Dictatorship --- feat. Nils Boerman
5. The Leader (1933 Me)
6. Spanish Civil War --- feat. Gen. Franco and Julio Iglesias
7. The United Nations (skit)
8. The Clean Nation (Gestapo remix)
9. Propaganda (interlude)
10. What About The Jews / Intolerance --- feat. Timbaland
11. The Olimpic Nazi Anthem 1936
12. Back To Austria (Love To See You Cry)
13. The Axis --- feat. B. Musolini
14. Walking The Polish Coridor --- feat. J Stalin
15. Gears Of War / On The Verge Of Something Wonderful
16. Boris The Third (interlude)
17. The Fire Coming Out Of The Russian Tanks (Tiger Tank re-edit)
18. Here Comes The Yankees / Normandy (interlude)
19. Road To Berlin 2 --- feat. US Army Battle Choir
20. Lethal Exit (outro)
**. The Nuclear Touch (Japan bonus-track)
**. I Can Feel The Cold War (East European/ Third World bonus-track)
**. Neo-Nazi (hidden track) --- feat. Busta Rhymes

Гост-участници
Би Мусолини е първата международна звезда, която се съгласява да участва е проекта на Хитлер, като постепенно с негова помощ са привличени и други комерсиално-успешни певци в Европа. Рап-звездата Генерал Франко участва с протежето си Хулио Иглесиас, който тепърва след това се превръща в звезда на свой ред. Джей Сталин също прави колаборация с Хитлер, преди известния им медиен скандал и последвалия diss от страна на Джей, който се обръща против Хитлер, в собствения си албум. Американската метъл-формация "US Army Battle Choir" се появява в европейските класации, за първи път от периода 1914-1918 и този албум проправя пътя и за популярност в световен мащаб. Елементи от тяхното участие в проекта на Хитлер, ще бъдат използвани по-късно в концептуалните албуми на бандата, записвани във Виетнам, Корея, Ирак и Афганистан.

Представяне в класациите
Албума е представен първо в Полша, като оглавява класациите за отрицателно време, основно заради сингъла на Хитлер с Джей Сталин, който окупира националния радио-ефир за голям период от време. Преди официалния релийз, е имало и пробни пускания на копия от албума във Австрия и Чехословакия. Първия сингъл от албума - The Clean Nation, бързо разбива рекордите и за кратък период има около 2 млн. продадени по концлагерите бройки, което води и до издаването на ремикс-версия на песента, която е включена в албума. Вторият сингъл - The Axis, е с гост-участието на Би Мусолини и самата песен е продуцирана от Японските Имперски Продуценти, като песента оглавява класациите, не само в Италия, Германия и Япония, но и в страни като Унгария, Финландия, Румъния и България. Финалния трети сингъл Road to Berlin 2, пък от своя страна става хит в клубовете на Обединеното Кралство, СССР и Сащ и до ден днешен е считан за евъргрийн.

Продажби

Около 70 млн продадени копия в световен мащаб, като това включва
- 20 млн. в Китай
- 7,3 млн. в Германия
- 2 млн. в Япония
- 23 млн. в СССР
- 5,6 млн. в Полша
- 1 млн. в Югославия
- под 1 млн. в други страни от Европа и Далечния изток.

Тривия
* Немската банда Токио Хотел е записала кавър на Back To Austria (Love To See You Cry)
* Друга немска банда Рамщайн е направила кавър на Once Upon A Time In Bavaria
* Денс-формацията Модърн Токинг, също немци, са направили своя версия на The Fire Coming Out Of The Russian Tanks, ремиксирана от Арми Ъф Лавърс
* Еминем използва семпъл от How To Create A Dictatorship, в последния си албум
* Това е първия проект, в който официално е посочен Тимбаленд като продуцент на един от траковете
* Албума става хит сред еврейските общости в Европа, заради специалната си насоченост на някои тракове към тях.
* Новия музикален инструмент Atomic е използван за първи път в един от бонус-траковете в проекта, постепенно той ще се превърне в култов и легендарен за последвалата диско-ера
* Адолф твърди, че песента The Clean Nation е посветена на немския народ и олицетворява единството и уникалността им, като е била написана за да удохотвори гермаците да си купуват албума
* Мотиви и семпли от албума са използвани в редица филми като "Спасяването на редник Райън", "Пърл Хърбър", "Тримата от запаса" и др.
* Албуми с кавъри на хитовете от проекта на Хитлер са записвани след неговата смърт през 1945г. като никой от тях не е достигнал неговия висок стил.
* Българския политик Волен Сидеров е поставил албума под номер 2 в личната си класация, веднага след "Партизански песни" на Тодор Живков

DVD-версияОсвен песните от албума, в нея са включени и кадри от лайф-представянията в Сталинград, Курск и Москва (от руското турне на Хитлер), както и видео-клиповете към синглите, както и неизлъчвани кадри от Хирошима и Нагазаки.

----
Статията е написана с помощта на:
-Уикипедия;
-Гугъл;
-Дата.бг;
-Ласт.фм;
-Германското национално радио;
-ККК;
-Правителството на Република Франция;

3 коментара:

  1. Kristo, pozdravleniq! Bez sumnenie tova e dosta dobre napisano! Evala

    ОтговорИзтриване
  2. Човек, къртиш :)
    Много си добър!
    Радвам се, че те познавам :)

    ОтговорИзтриване
  3. Наистина идейно! Не спирай да пишеш...

    ОтговорИзтриване